onsdag 12 september 2012

Sockerpasta

Skrev ett inlägg för ganska länge sen om att jag hade gjort egen sockerpasta men kom aldrig till skott att lägga upp receptet. Att göra egen hemmagjord sockerpasta är inte alls krångligt och dessutom mycket billigare än att köpa färdig. Detta recept innehåller dessutom bara sånt som du hittar i din matbutik, bra va?! Receptet kommer från bloggen Johannas Tårtor.


Du behöver:
1 msk gelatinpulver
4 msk vatten
30 g kokosfett
1 dl vit sirap
ca 1 kg florsocker (jag brukar ta något mindre)
1 msk solros eller rapsolja

Häll geatinet och vatten i en kastrull och låt det svälla i ca 5 min. Smält det sedan försiktigt på låg värme. Tillsätt kokosfettet och låt även det smälta. Ta av från plattan och låt blandningen svalna en stund.

Sikta upp ca 8 dl florsocker i en bunke - spara resten till knådningen. Häll gelatinblandningen i bunken med florsocker och tillsätt sirap. Blanda ihop det hela med hjälp av degkrokar. Häll ut degen på en yta du pudrat med florsocker och knåda in så mycket florsocker som behövs. Jag låter min sockerpasta vara ganska lös då jag gör den ett par dagar i förväg. Ska den användas samma dag får du göra den mer fast. Tillsätt oljan i slutet av knådningen så blir den smidig.

Här har jag färgat sockerpastan till en kommande tårta.

Tips! Passa på att färga sockerpastan medan du arbetar ihop degen med degkrokarna, det går snabbt och är väldigt smidigt

Tips! Gör endast en sats åt gången, försökte mig på en dubbelsats en gång och då blev sockerpastan alldeles klumpig.

Tips! Knåda in 1-1½ tsk cmc/tylopulver per 250g sockerpasta så får du modelleringspasta.


4 kommentarer:

  1. Har precis hittat till din blogg och ska försöka mig på att baka en rolig tårta till sonens kalas.

    Är undrande: Vad är cmc/tylopulver?

    /Sandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du hittat hit! Cmc/tylopulver är ett pulver som finns att köpa på bakshoppar på webben som används för att göra eget ätbart lim eller modelleringspasta. Det ger lite mer gummiaktig konsistens och gör att pastan torkar snabbare, blir hållbarare och går att kavla tunnare utan att gå sänder.

      Radera
  2. Hej! Mycket inspirerande :) Ska försöka mig på en barbietårta till dotterns 5 års kalas..
    Bara en sak jag undrar.. hur mycket/många gram sockerpasta blir det av receptet du har? Såg att du använt ca 250gram till just barbietårtan.. Tacksam för svar :)
    /Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda!
      Det blir ca 1 kg sockerpasta av receptet. Lycka till med tårtbaket!
      /Nathalie

      Radera