söndag 16 september 2012

Tårtbotten - "Lika delar"

Att baka höga tårtbottnar behöver inte vara speciellt krångligt. Detta recept är det jag använder mig mest av när jag bakar numera. Principen bygger på tre lika stora delar av ägg, socker och mjöl.

Du behöver:
 • ägg
 • socker
 • vetemjöl
 • potatismjöl (kan uteslutas om man vill ha en mer kompakt tårtbotten)
 • bakpulver
 • tre lika stora glas
Det behövs till en form med diametern
15 cm - 2 ägg + 1 tsk bakpulver
18 cm - 3 ägg + 1 tsk bakpulver
20 cm - 4 ägg + 1½ tsk bakpulver
24 cm - 5 ägg + 1½ tsk bakpulver
26 cm - 6 ägg + 2 tsk bakpulver
30 cm - 7-8 ägg + 2 tsk bakpulver

Tårtbottnarna blir ca 7 cm höga, vill du ha ännu högre bottnar så är det bara att ta mer ägg. Tänk bara på att sätta bakplåtspapper runt kanterna på formen så att det inte rinner över.

Börja med att sätta ugnen på 150-175 grader, har du varmluftsugn tar du det lägre gradantalet. Smörj och mjöla en form (jag använder sällan ströbröd då jag tycker att tårtbottnen tar för mycket smak av ströbrödet och att det blir sen en hård skorpa på den.)

Den lilla högen uppe på mjölet är vaniljsocker och bakpulver. :)

Ta fram tre lika stora glas. Mätt upp äggen i ett glas. Fyll upp med lika mycket socker i det andra glaset. Det tredje glaset fyller du med mjöl, ca 1/3 av det kan vara potatismjöl om man vill ha en lite luftigare tårtbotten. Du ska nu ha tre lika fulla glas. Tillsätt bakpulver.

Börja med att vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda ner mjölblandningen. Häll i formen och grädda längst ner i ugnen.

Gräddningstid:
2 ägg - 20 min
3-4 ägg - 25-30 min
5-6 ägg - 35-40 min
7-8 ägg - 45-50 min
osv...

Låt bottnen vila lite i formen innan du stjälper upp den och låter den svala under bakduk.


Det går utmärkt att smaksätta bottnarna, gör då enligt följande:

Chokladbotten:
Ta 1/3 kakao, 1/3 potatismjöl, 1/3 vetemjöl i det tredje glaset.

Vaniljbotten:
1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg

Använder du vaniljsocker tar du bara dubbel mängd.

Citronbotten:
Tillsätt rivet skal av
1/2 citron till 2 ägg
1 citron till 4 ägg
2 citroner till 8 ägg

Citronen kan ersättas med lime eller apelsinskal.

8 kommentarer:

 1. Hej. Jag får aldrig ritkigt till botten så hög som jag vill, men ja använder bara vetemjöl. Kanske skulle testa med potatismjöl?
  en annan fråga, om du inte använder ströbröd? vad har du då? sätter du också bakplåtspapper på formen? eller hur gör du?? Glad för svar :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Potatismjöl gör ju så att tårtbotten blir luftigare, sen handlar det om att vispa ägg och socker LÄNGE, gärna minst 4 min så att det blir riktigt vitt och pösigt. Jag använder vanligt vetemjöl istället för ströbröd. Receptet ovan använder jag till mina formar som är ca 7.5 cm höga, då behöver jag inte använda bakplåtspapper. Använder jag en lägre form då smörjer jag formen med smör och klär kanterna med bakplåtspapper som jag klippt till högre om själva formen. Sen smörjer och mjölar själva bakplåtspappret också. Förstod du hur jag menar? :)

   Radera
 2. Tack för ditt svar. Jag förstår, jag står också och klipper och tar lite smör i formen först så att bakpappret fastnar, sen smörar jag pappret innan jag sätter det i formen. Tänkte om det fanns ett enklare sätt, tycker det är jätte krångligt å kladdigt :) men det blir bara om man bara lägger ner sig.
  Ska testa med mjöl istället för stöbröd och potatismjöl nästa gång :)
  Tack igen för ditt svar!
  Mvh/Camilla

  SvaraRadera
 3. Hej undrar över vaniljpulvret.. det är alltså inget vanligt vaniljsocker eller? :) och så undrar jag om du delar denna botten på tre sen som du lägger fyllningen emellan? Tack för svar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna!
   Vaniljpulver finns i bokhyllan och är nermald vaniljstång. Det går självklart att ersätta med vaniljsocker.
   Botten går utmärkt att dela på 3. Jag brukar oftast baka den på kvällen och låta den stå under formen eller inplastad till morgonen efter då jag delar den och fyller tårtan. Annars fryser jag in den nybakad och tar fram så att den hinner tina något innan jag delar den. Hoppas du fick svar på dina frågor! :-)

   Radera
 4. Undrar också hur långt innan kalaset du bakar bottnarna och hur du förvarar de :)

  SvaraRadera
 5. Hej Nathalie!
  Nu har jag provat ditt recept på tårtbotten lika delar. Jag gjorde exakt som det står i receptet baserat på 4 ägg. Han nu nästan kört 1 timme i ugnen och den e kletig fortfarande när jag provar med sticka, vad gör jag för fel??
  Har en 20 cm form, nederst i ugnen på 175 grader..hmmmm hjääälp!! 😄

  SvaraRadera
 6. Jag må va trög,men för en prinsessbotten med 6ägg.. är det 6dl av allt det andra? Du får gärna skriva ut receptet! :) //charlotte

  SvaraRadera