torsdag 28 juni 2012

Midsommartårta


Hoppas att alla hade en bra midsommar med en massa god mat, jordgubbar, dans kring midsommarstången, trevligt sällskap och den obligatoriska midsommartårtan. Själv så åt jag tårta två gånger. Den första var en klassisk gräddtårta med jordgubbar på som Linda bakat till fikat vid midsommarstången - jättegod! Senare på kvällen, efter det största midsommarbordet ever, var det dags att återigen intaga tårta. Jag hade bakat en midsommartårta bestående av en seg browniebotten med krossad daim i och en ljuvlig jordgubbsmousse ovanpå som dekorerades med hela en liter jordgubbar. Såå god är den! Ni måste bara prova denna!



Browniebotten
110g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim á 56g
smör och mjöl (eller ströbröd) till formen

Jordgubbsmousse
5 gelatinblad
1/2 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Dekoration
1 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Grovhacka daimen. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smörad och mjölad form på ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 min. Låt svalna.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm ca 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull och smält gelatinbladen i purén. Rör ner galtinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ kallt i kylskåp eller i frysen  i minst 4 timmar. Tina i rumstemperatur i 4 timmar före servering. Dekorera tårtan med 1 liter jordgubbar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar