söndag 22 december 2013

Lingoncheesecake på pepparkaksbotten


Nu såhär i juletider tänkte jag dela med mig att ett jättegott recept på en julig cheesecake med smak av pepparkakor och lingon. Perfekt för dig som inte gillar allt för söta bakverk utan värdesätter fräscha smaker. Jag har redan hunnit baka den två gånger på typ en månad. :)

Botten:
150 g pepparkakor
80 g digestivekex
100 g smält smör

Fyllning:
2 1/2 gelatinblad
400 g philadelphiaost
250 g kesella, 10 %
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl florsocker
2 1/2 dl vispgrädde varav 1/2 dl till gelatinbladen
1 dl rårörda lingon

Lingontäcke:
2 gelatinblad
2 dl lingon
1 dl vatten
3/4 dl socker

Garnering:
ca 1 dl lingon

  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
  • Kör kakor och kex i en matberedare eller mixer, tillsätt smör och kör tills allt är blandat. Häll massan i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och tryck till massan något. Ställ kallt i kyl.
  • Vispa på lägsta hastighet färskosten med kesellan, vaniljsockret och florsockret. Vispa 2 dl grädde fluffig.
  • Lägg gelatinbladen i 1/2 dl grädde i en kastrull och värm tills de löst upp sig.
  • Blanda ner färskostmassan lite i taget i gelatinlösningen, vänd sedan ner den vispade grädden och till sist de rårörda lingonen.
  • Ta ur formen med pepparkaksbotten ur kylen och häll smeten där i. Jämna till och låt stelna i kyl, gärna över natten.
  • Lingontäcke: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Koka upp lingon, vatten och socker och låt sjuda i ca 6–8 min. Sila från bären och rör ner gelatinbladen i den heta saften. Låt svalna tills det börjar tjockna något. Häll allt över cheesecaken och strö över lingon. Ställ kallt för att stelna.


Hoppas den smakar! 

1 kommentar:

  1. Hej,
    jag ville gärna beställa en barntårta, har mailat dig, men jag vill också beställa en sån här cheescake, den låter underbar :-)
    mvh
    Tereza Andersson
    070-1016589

    SvaraRadera