torsdag 4 april 2013

Barbietårta steg-för-steg

Jag fick lite frågor på hur jag har gått tillväga när jag gjorde Barbietårtan, så jag tänkte helt enkelt visa er. :) För en gångs skull hade jag även kameran framme och kom ihåg att ta kort, inte illa för att vara jag. Man brukar ju säga att en bild säger mer än tusen ord så förbered er på en kavalkad av bilder. Precis som med allting annat finns det flera olika varianter på hur man kan göra men så här gjorde i alla fall jag.

Leta fram en bunke som tål att vara i ugnen. Den här som jag använde är på 3 liter och till smeten använde jag 6 st stora ägg. 


Voilà! 


Dela botten i önskat antal delar. I och med att tårtan är förhållandevis hög tycker jag att det blir bättre om den delas i flera delar, 5 st tyckte jag blev alldeles lagom. 


Sedan är det bara att börja fylla tårtan. Varva olika fyllningar och tårtbotten tills den sista tårtbotten lagts på ...


... och ser ut så här.



Gör sedan hål för Barbiedockan och skär till tårtan så att den inte är så kantig. Spara det du skär bort, det kan du använda för att jämna till kjolen mot dockan. 


Plasta in dockans med med plastfolie. Som ni ser när jag provade om dockan skulle passa så fattades det lite för att kjolen skulle se riktig snygg ut, där använde jag det jag hade skurit bort för att jämna till. Jag fick klä in henne med ny plastfolie efter att ha provat om hon passade i tårtan.



Sedan är det dags för att göra överdelen på dockan, låt kreativiteten flöda! Jag valde dock att hålla den ganska enkel. Det är absolut enklast att göra överdelen när den inte sitter i tårtan. 


Nästa steg blir att sätta ner dockan i tårtan och spackla hela kjolen. Som ni ser så fick kjolen en helt annan vinkel när jag pusslade dit de bitar jag skar bort. Jag tycker även det blir snyggast om kjolen börjar vid höfterna istället för i midjan. Det ger ett snyggare "fall" på kjolen.


Nu är det äntligen dags för det roliga - dekorera kjolen! Kavla ut sockerpasta/marsipan och skär den i remsor. Tänk på att inte kavla för tunt då blir det svårt att "ruffla" till dem. Jag använde en veining tool för att få lite struktur, men baksidan på en pensel fungerar minst lika bra. Rulla pinnen åt ett håll först, vill du ha ännu mer vågigt så rulla lite åt andra hållet. Det finns jättebra beskrivningar på detta steg, så det är bara att googla.



Fäst sedan remsorna direkt på smörkrämen genom att trycka lite lätt. Börja nerifrån och jobba sedan uppåt. 


Så här ser det ut när alla ruffles sitter på.


Kavla ut sockerpasta/marsipan och klä sedan resten av kjolen. Jag kavlade ganska långa  och breda remsor, satt fast de bakifrån och fram och klippte sedan till kjoldelarna när de satt på. Den vågiga kanten fick jag till genom att lätt nypa med fingrarna. 


Högst upp satt jag en tunt band i samma färg som klänningen, för att dölja den fula skarven som blev, samt dekorerade med en rosett. 


Till sist torrborstade jag hela klänningen med ätbart glitter och fäste små sockerpärlor med ätbart lim. Jag borstade även på lite lila glittrande pulverfärg på rosetten och limmade fast pärlor i dockan öron. 


Hoppas att beskrivningen var till hjälp! :)

28 kommentarer:

  1. Nu vill jag också göra en barbie-tårta!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut att du ska göra! :)

      Radera
  2. Jätte fin! Jag bara hoppas att min dotter kommer gilla Barbie när hon blir äldre så jag också kan få göra en sån! :)

    SvaraRadera
  3. Du har inget recept att ge på tårtbotten? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under receptfliken finner du recept på tårtbotten! :-)

      Radera
  4. Hej :) Vet du ungefär hur många bitar den räcker till :)
    Tacksam för svar snabbt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Tårtan blir ju ganska hög så den räcker garanterat till minst 15 personer. Men sen berordet ju även på hur stora bitar alla vill äta. :-)

      Radera
  5. Tack snälla för svaret :) Det blir kanon!
    Tror du att man kan göra tårtan kvällen innan och den fortfarande är fin dagen efter runt kl 13-15? Då kanske inte grädde är så bra att spackla med eller funkar det om man fodrar?
    ;) Många frågor nu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan absolut göra tårtan kvällen innan, se bara till att fodra locket om du ska ha grädde under :) Lycka till!

      Radera
  6. Hej.
    vart köpte du glittret? försöker hitta något bra men verkar inte finnas.
    /Tereze

    SvaraRadera
  7. Glittret beställde jag från någon webshop,kommer inte ihåg var. Men har sett att panduro har ett liknande.

    SvaraRadera
  8. Hej! Jättefin tårta! Jag har fått en beställning på en sån tårta och undrar hur mycket vit sockerpaste som gick åt ungefär. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Jag kommer inte riktigt i håg hur mycket sp jag använde, men kanske 250 g.

      Radera
  9. Hej! Jättefina tårtor du gör. Lär mig gärna en sak, om jag spacklar med grädde, fordrar man vid användning av sp eller marsipan? Vad fordrar jag med? Tack på förhand!
    //Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna!
      Spacklar du med grädde och vill täcka med sp så måste du fodra för att förhindra att sp ska smälta och rinna av tårtan. Fodra kan du göra genom att pensla med smaklös olja eller kallt smält smör på sockerpastan som ska vara mot grädden. Marsipan är inte lika känsligt men för att vara på säkra sidan så kan det vara bra att fodra även marsipanen.
      Hoppas du fick svar på din fråga!
      Kram Nathalie

      Radera
  10. Hej! Jättebra sida du har här! :-)

    Jag tänkte göra barbietårtan, har precis som du en 3L bunke som tål att vara i ugnen. Den har varit inne i ugnen i nästan 50min snart och teststickan är fortfarande väldigt klibbig. Behöver den va inne längre än med en vanlig form??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mia!
      Lite sent svar, men ja, tårtbotten behöver vara inne en stund längre, man får känna efter med en sticka. Hoppas att tårtan blev bra! :)
      /Nathalie

      Radera
  11. Tänkte jag skulle dela med mig av mina erfarenheter och kanske hinna få lite tips till i morgon när kalaset ska vara. Jag håller på att baka en barbietårta och det har blivit en del besvikelser. T ex så blev jordgubbsmoussen för lös, och dumlefluffen gick inte att vispa (jag vispade i tio minuter utan att nåt hände utom det att hela köket blev prickigt...), så jag gjorde en vaniljkräm i stället. När jag sen skulle göra hålet för barbien trycktes moussen ut så resultatet är en hemskt kladdig skapelse med alldeles för kort "kjol". Nåväl, jag har stoppat den i frysen nu för att den inte ska ramla ihop. tänker att i morgon bitti tar jag ut den och fodrar med smörkräm och försöker bygga upp den med bortskurna sockerkaksbitar. Men det känns inte så lovande. Hoppas den inte är fryst i mitten i morgon eftermiddag, och att jag lyckas få till en snygg yta av sockerpastan som jag köpt. Krångligare än jag trodde detta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kajsa!
      Vad tråkigt att det inte blev som du hade tänkt dig. Det händer mig ibland med kan du veta (kanske inte gör dig speciellt mycket gladare just nu). Nu vet jag inte alls vad som hände med någon av fyllningarna. Hoppas att "felet" med jordgubbsmoussen berodde på att den inte hunnit stelna ännu. Låt tårtan tina långsamt i kylen. Det kommer nog gå bra ska du se.

      Roy Fares skriver något bra i sin bok Sweet! "Att misslyckas är att lära sig. Att lyckas är bara kul.

      Radera
  12. Hej! Jag köpte idag en likadan buke du gräddat denna botten i ( en på 4liter ) tror du jag kan göra efter detta recept på botten?
    Recept 16 bitar
    7 ägg
    4 dl socker
    2 dl vetemjöl
    2 dl potatismjöl
    3 1/2 tsk bakpulver
    2-3 tsk vaniljsocker

    En form 26-28 cm i diameter blir bra för detta recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Receptet borde funka fint. Jag använde 6 st stora ägg. Tycker du botten blir hög är det ju bara att skära bort lite. Tänk på att du måste ha botten inne i ugnen längre än när man gör vanliga tårtbotten.
      Lycka till! :-)

      Radera
    2. Hej!
      Receptet borde funka fint. Jag använde 6 st stora ägg. Tycker du botten blir hög är det ju bara att skära bort lite. Tänk på att du måste ha botten inne i ugnen längre än när man gör vanliga tårtbotten.
      Lycka till! :-)

      Radera
  13. Min tårta blev bara tre delar. Använde 8 ägg och lika delar och vispade ägg och socker vitt och poröst... :(

    SvaraRadera
  14. Bästa beskrivningen på barbietårta och recept på mousser. Och lika delar botten med kakao. Tårtorna blev super!

    SvaraRadera
  15. Ska prova detta till min dotters kalas i helgen. Är det smör och mjöl du haft i bunken för att kakan inte ska fastna?

    SvaraRadera
  16. Hejsan vilken fin tårta! Jag skall göra en idag till mon dotter som vill ha Cruella de vil på. Jag gjorde egen choklad past och skall täcka med. Behöver man florsocker när man kavlar ut degen?

    SvaraRadera